Cover Image

Najboljše nastavitve termostata klimatske naprave

3. September 2022

Poletje pomeni veliko stvari: zabavo, sonce in noro visoke račune za elektriko! 😅

Zagon klimatske naprave pomeni, da se bodo potrebe po energiji povečale, medtem ko bodo temperature narasle. Temu se ne da izogniti.

Ampak hej! Ne bodite preveč potrti, tukaj smo, da vam pomagamo. Ponujamo vam nekaj vrhunskih nasvetov za najboljše nastavitve termostata za varčevanje z energijo (in denarjem) poleti.

Nadzor temperature

Najboljša temperatura za ohranjanje termostata za prihranek vaših stroškov v poletnem času je približno 22 stopinj. Najboljša cenovno ugodna ponudba za vsakodnevno varčevanje denarja? 24 stopinj.

Morda vas bo zamikalo, da bi dodatno zmanjšali temperaturo na vašem termostatu, seveda, vendar ne pozabite –  ministrstvo za energijo svetuje, da lahko prihranite do 3 % stroškov energije za vsako dodatno stopinjo.

Časovna razporeditev temperature

Zlasti v poletnih mesecih se povpraševanje po električni energiji močno poveča med 14. in 20. uro – ustrezno prilagodite svojo uporabo, da zmanjšate vaše stroške. Naravno je, da zaženete klimatsko napravo takoj, ko stopite skozi vrata, toda na tej točki lahko izničite vse tiste prihranke, ki ste jih nabrali čez dan.

Tehnologija termostata

Naj vaš termostat dela namesto vas! Dandanes lahko izberete dve inovativni opciji za prihranek denarja. Bodisi s termostatom, ki ga je mogoče programirati, bodisi s termostatom, ki ga samodejno upravlja aplikacija.

Nadzor aplikacije je odličen in vam omogoča popoln nadzor nad vašo učinkovitostjo, kadar koli in od koder koli – tako da lahko rahlo ohladite dom, še preden sploh začutite vročino.

Programabilni termostati vam omogočajo, da nastavite rutino (in se je držite!).


Cover Image

Najboljši nasveti za povečanje učinkovitosti klimatskih naprav

13. July 2022

Odličen klimatski sistem lahko bistveno spremeni udobje v vašem domu. Čeprav morda že imate zmerno dobro klimo, lahko vedno še kaj storite, da povečate učinkovitost delovanja vašega hlajenja. Seveda bi takšni nasveti lahko koristili tudi tistim s starejšim klimatskim sistemom. Torej, brez nadaljnjega odlašanja, poglejmo, kako lahko poskrbite, da bo vaš klimatski sistem bolj učinkovit in funkcionalen.

Bolj učinkovit sistem hlajenja

1. Zunanja kondenzatorska enota naj bo prosta

Ena najpogostejših težav, ki lahko zmanjša učinkovitost vaše klimatske naprave, je umazana ali neurejena zunanja kondenzatorska enota. Ker je ta enota postavljena zunaj, se umazanija in ostanki zlahka naberejo okoli nje. Na primer, listje, ki pada z dreves, se lahko začne nabirati okoli enote in blokira nekatere zračne tokove. Da bi vaša notranja enota ostala učinkovita, se vedno prepričajte, da je zunanja kondenzatorska enota popolnoma brez umazanije in ostankov. Čim prej očistite odpadlo listje ali grmičevje, ki bi lahko zmanjšalo učinkovitost vaše enote, da se izognete težavam.

2. Poskrbite za vzdrževanje notranjih zračnikov

Prah je vedno prisoten v našem domu, tudi če ste zelo natančni glede čistoče v vašem domu. Sčasoma se lahko prah nabere na zunanji strani zračnikov vaše klimatske naprave in sčasoma zamaši notranjost sistema. Da bi se temu izognili, vedno poskrbite, da boste prezračevalne odprtine obrisali in jih očistili pred prahom in ostanki, preden se lahko prebijejo v notranjost vašega sistema.

3. Preverite nastavitve termostata

Ko nastavite termostat na prenizko nastavitev hlajenja, bo vaša klima delovala z večjo močjo in posledično večjo porabo. Čeprav s tem ni nič narobe, vas lahko račun za elektriko stane veliko več. Ker bo tudi vaš sistem delal veliko močneje, lahko začne kazati znake obrabe veliko prej. Torej, če nastavite svoj termostat nekaj stopinj višje, boste tako povečali tudi življenjsko dobo vaše naprave.

4. Preverite območje, kjer je vaš termostat

Prostor, kjer je vaš termostat, lahko vpliva na učinkovitost vašega klimatskega sistema. Na primer, če je v bližini vašega termostata veliko naprav, ki oddajajo toploto, se bo vaša klimatska naprava vklopila pogosteje, kot bi se dejansko morala. Posledično boste imeli nekatere sobe prehladne, druge pa še vedno pretople. Zato vedno skrbno razmislite o mestu namestitve vašega termostata.

5. Uporabite zavese

Številna gospodinjstva se zanašajo samo na termostat in klimatsko napravo, da ohranjajo svoj dom hladen, ko so temperature skokovito visoke. Pri tem pogosto pozabijo na druge uporabne metode, s katerimi bi lahko vzdrževali nizko temperaturo in pri tem prihranili nekaj denarja za delovanje klimatske naprave. Eden od načinov, da zadržite nekaj toplote zunaj je, da zagrnete zavese, ko se temperature občutno dvignejo. Če zaprete zavese, preprečite vstop toplote in posledično zmanjšate delovanje vašega klimatskega sistema.

6. Preverite svoje odtočne cevi

Blokiran odtočni vod lahko povzroči opustošenje v katerem koli sistemu klimatske naprave. Če vsaj enkrat letno izperete odtočne cevi ali jih date očistiti strokovnjaku, boste ohranili učinkovitost vašega klimatskega sistema. Poleg tega, če menite, da imate zamašen odtočni vod, ne zaženite klimatske naprave, dokler težave ne odpravi strokovnjak. S tem lahko povzročite nepopravljivo škodo vašemu sistemu.

7. Investirajte v razvlažilec zraka

Ko se temperature izjemno dvignejo, ni neobičajno, da ljudje v svojem domu občutijo visoko vlažnost. Pravzaprav je lahko ta vlažnost pogosto bolj moteča kot sama vročina. Medtem ko bi bila prva reakcija povečati delovanje klimatske naprave, je lahko učinkovitejša naložba v spodoben razvlaževalec zraka.

8. Kondenzator postavite na senčno mesto

Omenili smo že, kako pomembno je, da vaša zunanja enota (zunanji kondenzator) ostane brez umazanije. Pomembna je tudi dejanska lokacija kondenzatorja. Če je kondenzator nameščen na sončnem mestu, lahko to dejansko zmanjša njegovo učinkovitost. Zato vedno poskrbite, da bo kondenzator nameščen na zasenčenem mestu (ponavadi na severnem delu objekta).

9. Zamenjajte filter

Filtri se lahko sčasoma zlahka zamašijo z umazanijo in prahom. Po drugi strani pa lahko to resno zmanjša pretok zraka in naredi vašo klimatsko napravo veliko manj učinkovito. Sedaj lahko filter zamenjate sami ali pa poskrbite, da bo filter zamenjan vsako leto med letnim servisnim pregledom klimatske naprave.

10. Razmislite o sistemu multi-split

Ni nenavadno, da so nekateri prostori toplejši od drugih, tudi z učinkovito klimatsko napravo. Očitno je, da vklop klimatske naprave za enoposteljno sobo ni preveč stroškovno učinkovit. Na srečo obstaja rešitev v obliki conskega sistema - multi-split. Tako lahko imate več notranjih enot povezanih na eno zunanjo enoto. Z multi-split klima sistemi boste zagotovili, da bodo vsi prostori enakomerno ohlajeni, notranje enote bodo tako delovale z manjšo močjo, zato boste prihranili na učinkovitosti, ter na življenjski dobi vaših naprav. Poleg tega pa bo vaše bivanje še toliko bolj udobneje.


Cover Image

Prednosti dobre klimatske naprave

5. March 2022

V začetku marca, ko pišem ta članek, je sončnih 22 stopinj in občutek je čudovit. Zdi se tudi kot obljuba, da bodo z letom prišli veliko toplejši dnevi. To ne bi smelo biti presenečenje; po podatkih Nacionalnega centra za podnebne podatke je bilo leto 2015 najbolj vroče leto v zgodovini, leto 2014 pa je bilo na drugem mestu. Pravzaprav je bilo od 15 najbolj vročih let, o katerih poroča NCDC, kar 14 let v 21. stoletju. Vsa ta toplota/vročina ima resne posledice za življenje in zdravje ljudi, zato je pametna uporaba klimatske naprave zelo pomembna. Zaradi prednosti dobrega klimatskega sistema se naložba resnično splača.

Dobesedno rešuje življenja

Študija Agencije za varstvo okolja o smrtih zaradi vročine je pokazala, da je več kot 9000 Američanov umrlo zaradi vročine med letoma 1979 in 2013, številka, ki sploh ne zajame v celoti razsežnosti problema. Veliko več smrti ima vročino kot dejavnik, ne pa tudi kot glavni vzrok. Ohranjanje hladu z učinkovito klimatsko napravo je najboljše sredstvo za preprečevanje smrti in bolezni, povezanih z vročino, glede na Center za nadzor in preprečevanje bolezni.

Boljša kakovost zraka

Klimatske naprave krožijo in filtrirajo zrak, odstranjujejo onesnaženost in plesen iz zraka. To je še posebej pomembno za ljudi, ki trpijo za alergijami in astmo, saj zmanjša dražilne snovi, ki sprožijo napad. Vendar to velja samo, če je vaš sistem čist in filtri redno menjani. V nasprotnem primeru lahko klimatska naprava dejansko prispeva k onesnaženosti zraka v zaprtih prostorih. Za najboljši zrak v vašem domu preverite še za čistilec zraka.

Manj žuželk in parazitov

Filtri tudi preprečujejo pred določenimi žuželkami in so veliko bolj učinkoviti kot npr. mreža v oknu. Žuželke so nadležne, vendar so lahko tudi nevarne za ljudi z alergijami. Ena od prednosti dobrega klimatskega sistema je, da hišnim ljubljenčkom pomaga tudi pri preprečiti pred bolhami in klopi.

Izboljšana učinkovitost pri delu

Vsi smo že kdaj izkusili lenobo in počasnost, ki jo prinese dan, ko je preprosto prevroče. Za to dejansko obstaja znanstvena podlaga. Glede na članek v reviji Scientific American energija, ki jo telo porabi, da se ohladi, jemlje našo sposobnost razmišljanja in sklepanja. Ko so pisarne klimatizirane, lahko ljudje bolje delajo in sprejemajo boljše odločitve.

Hladnejši temperamenti

Tudi naši možgani ne trpijo zaradi vročine. Ko se živo srebro dvigne, se dvignejo tudi temperamenti. Kot pojasnjuje članek na Today.com, medtem ko se naši možgani upočasnjujejo, naše telo pospešuje s povišanim srčnim utripom in višjim krvnim tlakom. Vse to vodi do bolj agresivnega vedenja, zaradi česar je hladno okolje ključno za ohranjanje miru doma, v službi in na javnih mestih.

Lažje spanje

Iste fizične spremembe – višji srčni utrip in krvni tlak –, ki nas razjezijo, lahko prav tako vplivajo na dober spanec. Tudi notranja telesna temperatura je ključni dejavnik pri tem, da zaspimo in ostanemo v spanju. Prevroča (ali prehladna) soba moti naravno uravnavanje temperature, za katero zdravniki pravijo, da najbolje deluje pri 23 stopinjah.

Ščiti pohištvo

Vročina in še posebej vlaga, ki jo pogosto spremlja, lahko povzročita poškodbe pohištva vseh vrst. Les pridobiva in izgublja vlago z zrakom okoli sebe, kar sčasoma povzroči krivljenje. Usnje prav tako absorbira vlago, kar lahko sčasoma povzroči plesen in gnilobo. In vsaka tkanina je dovzetna za plesen, ki se divje razmnožuje v vlažnem okolju.

Preprečuje pregrevanje elektronskih naprav

Skoraj tako strašna kot učinki toplote in vlage na naša telesa je škoda, ki jo lahko povzročita naši elektroniki. Telefoni in računalniki, od katerih smo vsak dan odvisni, se lahko resno okvarijo, ko se temperatura dvigne, kar povzroči izgubo podatkov in splošno krajšo življenjsko dobo. Če so na vašem delovnem mestu tudi računalniški strežniki, jih lahko popolnoma uničimo ali vsaj utrpimo večjo škodo, če jih ne (o)hladimo.


Klima

Klimatska naprava je nepogrešljiv del sodobnega življenja. Spoznajte tehnologijo in prednosti ter mnogo nasvetov.
Partnerji
Svežina bivanja
IR paneli
Toplotne črpalke
Objava.si
Izdelava spletnih strani