Cover Image

Ne pozabite na redni servis klimatske naprave

25. March 2023

Klimatske naprave so postale pomemben del vsakodnevnega življenja, saj omogočajo regulacijo temperature v prostoru in poskrbijo za udobje ter zdravo bivanje. Kljub temu pa se velikokrat zgodi, da lastniki pozabijo na redni servis klimatske naprave. V tem članku bomo razložili, zakaj je redni servis tako pomemben ter podali nekaj nasvetov, kako poskrbeti za dolgo življenjsko dobo klimatske naprave.

Klimatske naprave so sestavljene iz zapletenih komponent, ki zahtevajo redno vzdrževanje in čiščenje. Z rednim servisom klimatske naprave lahko preprečite številne težave, ki bi sicer nastale. Na primer, nečistoče, ki se nabirajo v notranjosti klimatske naprave, lahko povzročijo slabšo učinkovitost delovanja in zmanjšanje kakovosti zraka v prostoru. Poleg tega se lahko naberejo bakterije in virusi, ki lahko negativno vplivajo na vaše zdravje.

Tukaj je nekaj nasvetov, kako poskrbeti za redni servis klimatske naprave. 

 • Prvič, vedno preverite priročnik za uporabo, da boste vedeli, kdaj je potrebno opraviti servis. 
 • Drugič, če opazite kakršne koli težave s klimatsko napravo, takoj pokličite strokovnjaka, ki bo opravil pregled in odpravil težave. 
 • Tretjič, poskrbite za redno čiščenje klimatske naprave. To lahko storite sami ali pa pokličete strokovnjaka.

Čeprav se morda zdi, da je redni servis klimatske naprave nepotreben strošek, pa je v resnici zelo pomemben. S tem namreč lahko poskrbite za dolgo življenjsko dobo klimatske naprave ter preprečite morebitne težave in nevarnosti za zdravje. Poleg tega boste s pravilnim vzdrževanjem klimatske naprave zagotovili tudi njeno optimalno delovanje ter s tem prihranili denar in energijo.


Cover Image

Vzdrževanje klimatske naprave (8 nasvetov)

3. October 2022

Vzdrževanje klimatske naprave v vašem domu je nuja – zlasti pred poletno sezono, ko se temperature dvignejo. Vse lepo in prav, dokler ne gre kaj narobe, ker je bil sistem slabo vzdrževan, star ali preprosto izčrpan. Če klimatsko napravo uporabljate 24 ur na dan, 7 dni v tednu, se bodo prej ali slej začele pojavljati težave, tudi če ste kupili najdražjo napravo, ki je na voljo na trgu.

Zato je redno vzdrževanje zelo pomembno. Prepričati se morate, da vaša enota deluje brezhibno, da se izognete kakršnim koli (večjim) težavam in plačevanju visokih računov za elektriko v prihodnosti. Če nimate časa, da bi sami preverili svoje enote oz. bi sami poskrbeli za vzdrževanje, preprosto najemite zaupanja vrednega strokovnjaka, ki bo poskrbel za vzdrževanje namesto vas.

Tukaj je pomemben seznam preprostih nasvetov, ki bi jih morali redno početi, za vzdrževanje svojo svoje klimatske naprave:

 1. Pred vsakim pregledom ali vzdrževalnim čiščenjem vedno izklopite svojo klimatsko napravo. Vedno poskrbite za vašo lastno varnost in tudi za zaščito vaše notranje in zunanje enote.
 2. Preverite svoj filter. Ta ključen del klima naprave je treba zamenjati letno oz. odvisno od vašega modela naprave. Nekatere lahko očistite z namenskim čistilnim sredstvom, vendar je bolje, da kupite tiste za enkratno uporabo. Ne pozabite označiti svojega koledarja, da boste čiščenje izvedli redno in vsaj 1x na letn. To vam bo zagotovilo, da boste še naprej uživali v čistem zraku in v prijetno hladni temperaturi, ko boste to želeli.
 3. Ne vrtite termostata. Glede na vašo klimatsko napravo se morate izogibati nenehnemu obračanju ali spreminjanju ravni temperature. Pustite ga pri stalni nastavitvi temperature, ki vam ustreza (cca. 22 stopinj).
 4. Pokličite strokovnjaka, da vam pravilno očisti klimatsko napravo. Prav tako ne pozabite na redni servis in vzdrževanje.
 5. Očistite zunanje tuljave. Prepričajte se, da ste jih temeljito očistili, da bo vaša zunanja enota klima naprave lahko pravilno delovala, kot da je nova. Umazanija in drugi ostanki (prah, listje, itd.) se lahko naberejo v zunanji enoti in ceveh, kar lahko vpliva na pravilno delovanje.
 6. Preverite napeljavo in vtičnico, v katero je priključena vaša klimatska naprava. Mogoče se glavni napajalni kabel lušči, od sonca in ostalih vremenskih vplivov. Včasih so nestabilni pogoji napajanja glavni vzrok za okvarjene enote.
 7. Preden klimo po vzdrževanju znova priključite, se prepričajte, da je vse pravilno očiščeno in suho. Klimatsko napravo morate vrniti na prvotno mesto, preden se odločite, da jo priključite in preverite, ali še deluje.
 8. Opazujte svojo klimatsko napravo – poskrbite, da še vedno vzdržuje nizko temperaturo. Lahko poskusite odstraniti filter, odvisno od zasnove klimatske enote, ki jo imate, in preverite, ali se po nekaj minutah delovanja nabira led? Ali pa preverite, ali se v vaši klimi začne pojavljati vlaga.

Če nimate izkušenj vedno raje pokličite strokovnjaka, da vam bo pomagal preveriti in ugotoviti, v čem je težava z vašo klimatsko napravo.

To je samo nekaj preprostih korakov, ki vas vodijo k osnovnemu vzdrževanju vaše klimatske enote, da zagotovite pravilno delovanje.


Cover Image

Vzdrževanje in čiščenje klimatskih naprav pozimi

3. August 2022

Vaše klimatske naprave doma prinašajo udobje skozi vse leto. Njihovo vzdrževanje je nujno, zlasti pozimi. S tem lahko zagotovite njihovo dolgo življenjsko dobo v vašem domu. Morda boste precej presenečeni, ko boste slišali o zimskih nasvetih, še posebej, če živite v Sloveniji. Vendar pa je resničnost taka, da ne glede na to, kako je vreme v zimski sezoni, veliko ljudi še vedno potrebuje dodatno ogrevanje.

Pravilno vzdrževanje vam lahko pomaga, da izkoristite prednosti klimatskega sistema brez nakupa in namestitve novega.

Mark Mendell, znanstvenik iz skupine za notranje okolje nacionalnega laboratorija Lawrence Berkeley, navaja, kako so lahko klimatske naprave gojišče bolezni. Pojasnil je, da lahko bakterije in mikroorganizmi zelo dobro uspevajo v slabo vzdrževanih klimatskih napravah. V pandemiji COVID je bolj kot kdaj koli pomembno, da vzdržujete svoj hladilni sistem.

Ljudje, ki so izpostavljeni tem mikroorganizmom v zraku, imajo večje tveganje za astmo in alergijske težave.

Nekateri ljudje so bolj nagnjeni k boleznim, ko so temperature vlažne. Da preprečite te težave, morate opraviti vzdrževalne preglede klimatske naprave.

Tukaj so načini, kako vzdrževati svojo klimatsko napravo v zimski sezoni.

Namestite termostat v vašem domu

Uporabite termostat za nadzor temperature v vašem domu. To je pozimi zelo priročno. Termostat je v veliko pomoč pri ohranjanju nizke temperature, saj se včasih zgodi, da pozabite prilagoditi nastavitve. Termostati opravijo vse delo namesto vas – še posebej novejši pametni termostati.

Uporabite programabilni termostat, da lahko preprosto prilagodite nastavitve. Tisti, ki se prodajajo na trgu, so večinoma programabilni, zato boste zlahka našli takšnega, ki bo ustrezal vašemu proračunu in željam.

Na voljo so tudi mobilne aplikacije, ki vam omogočajo upravljanje termostata na daljavo. Te aplikacije vam omogočajo spremljanje temperature zraka tudi, ko niste doma.

Preverite zunanjo enoto

Klimatska naprava ima dele enot, ki niso znotraj vašega doma. Uporablja zapleten sistem, ki med drugim uporablja odtočno linijo, kondenzator in kompresor.

Da zagotovite nemoteno delovanje vaše enote, morate preveriti zunanje dele, ki se nahajajo zunaj vaše hiše. V zimski sezoni poskrbite, da ti deli ne bodo zmrznjeni na mrazu. Zamrznjeni deli lahko vplivajo na splošno delovanje klimatske naprave.

Očistite zunanji prostor za zunanje dele vašega sistema

Rastline in veje lahko blokirajo zunanje dele vaše klime. Poskusite se jih znebiti, da izboljšate delovanje klimatske naprave. To lahko storite tudi poleti, preden nastopi hladnejše vreme.

Da zagotovite, da umazanija ne poškoduje teh delov, dobro očistite območje. V odtočnem vodu morda iz kondenzatorja izteka odvečna vlaga, zato morate preveriti kondenzator in nato še odtočni vod.

Odtočno cev očistite tako, da uporabite namensko sredstvo za čiščenje. Mešanico sperite vzdolž odtočne cevi, da preprečite kopičenje plesni in alg. Pozor! Vedno upoštevajte nasvete za varovanje okolja!

Preverite škodljivce, kot so termiti, mravlje, itd. če se morda zadržujejo v vaši zunanji enoti, ceveh in elektronskih inštalacijah. Morda boste šokirani, ko ugotovite, da lahko škodljivci, kot so termiti, povzročijo veliko škode vašemu sistemu.

Pogosto menjajte zračne filtre!

Filtri v vaši klimatski napravi delujejo kot ovira pred onesnaževalci, ki lahko poškodujejo vaš sistem. Takšna onesnaževala vključujejo prah in delce, ki se lahko naberejo v vaši enoti.

Filtri postanejo umazani s časom. Pomembno jih je občasno zamenjati. Sicer bo vaša enota delovala neučinkovito, kar bo zmanjšalo učinkovito delovanje sistema.

Na primer, zaradi preveč ledu na vašem sistemu vaša klimatska naprava deluje močneje kot je potrebno, pri tem pa porablja več električne energije. Če pustite "zanemarite" zračne filtre in jih ne menjujete, se nabirajo umazanije ter tudi led, kar lahko prispeva k višjim računom za elektriko.

Dobra ocena minimalne vrednosti poročanja o učinkovitosti (MERV) za klimatske naprave je lestvica od 1 do 12. Visoka ocena MERV je dobra. Kljub temu strokovnjaki pravijo, da ima vaša enota na dolgi rok življenjsko dobo krajšo. Visoke ocene MERV pomenijo zmanjšan pretok zraka.

Za pregled vzdrževanja najemite strokovnjaka za klimatske naprave

Strokovnjak, ki je specializiran za preverjanje in čiščenje klimatskih naprav, lahko ponudi veliko storitev. Take storitve vključujejo naslednje:

 • preverjanje hladilnih sredstev,
 • čiščenje tuljav in ostalih ključnih delov,
 • za preverjanje pravilnega delovanja in mazanje ležajev,
 • zamenjavo zračnih filtrov,
 • preverjanje puhal.

V idealnem primeru se vzdrževalni pregled opravi enkrat do dvakrat letno, da zagotovite dolgo življenjsko dobo vaše klimatske naprave. Načrtovanje vzdrževalnih pregledov pred hladnimi in poletnimi meseci je pomembna odločitev.


Cover Image

Kako prihraniti denar s klimo?

30. May 2022

Prihranite denar za klimatsko napravo

Prihranite denar za klimatsko napravo z našimi vročimi nasveti! Učinkovit klimatski sistem lahko naredi čudeže za vaš mesečni račun za elektriko, zato si lastniki domov zagotovo želijo izboljšati učinkovitost svojega klimatskega sistema. Čeprav bi lahko najnovejši klimatski sistem izjemno prispeval k prihranku energije, lahko naredite nekaj manjših stvari, da bo vaša klimatska naprava čim bolj energijsko učinkovita.

Načrtujte redno vzdrževanje

Načrtovanje rednega vzdrževanja lahko pomaga ohranjati klimatsko napravo pod nadzorom. Med vzdrževanjem bo tehnik preveril največjo zmogljivost in učinkovitost vašega sistema, tako da lahko poda tudi nekaj priporočil, če bi vam nekatere izboljšave lahko prihranile denar.

Več kot 50 % klimatskih sistemov odpove zaradi neustreznega vzdrževanja. Načrtovanje rednega vzdrževanja torej ne bi prihranilo le denarja na vašem mesečnem računu za elektriko, ampak bi vam lahko prihranilo tudi nekaj visokih stroškov popravila.

Razmislite o razvlaževalniku zraka

Toplota ni edina težava, s katero se lahko srečate v domu. Včasih vlaga v zraku naredi vaš dom neudoben. Čeprav je morda skušnjava, da bi klimatsko napravo izboljšali, bi bil v teh primerih razvlaževalec veliko bolj učinkovit.

Nekateri klimatski sistemi imajo v zasnovi vgrajen razvlaževalec, v tem primeru lahko prezrete naslednji nasvet. Če pa imate starejšo klimatsko napravo, ne pozabite investirati v dober razvlaževalec za te problematične prostore. Ne samo, da bo prostor bolj udoben, prihranili boste nekaj energije, če ne boste po nepotrebnem vklopili klimatske naprave.

Lokacija klimatske naprave bo prihranila denar za klimatsko napravo

Čeprav to morda ni prva stvar, na katero pomislite pri nakupu klimatske naprave, je lokacija vašega sistema ključnega pomena! Centralna klimatska naprava naj bo vedno nameščena na severni strani doma in zaščitena pred neposredno sončno svetlobo.

Seveda obstajajo tudi primeri, ko ni možnosti vgradnje klimatske naprave na severni strani vašega doma. Če je pri vas tako, se lahko tej težavi izognete s pametnim urejanjem okolice. Drevje in grmičevje lahko zadrži del teh sončnih žarkov in predstavlja zunanji enoti senco.

Nadgradite svoj sistem prej, bolje kot slej

Redno nadgrajevanje hladilnega sistema z novejšimi klimatskimi napravami v vašem domu lahko pomaga ohranjati njihovo učinkovitost. Čeprav zagotovo ni potrebno kupiti nove klime vsako leto, bi moral biti na vrhu vašega seznama vsaj vsakih 10 let. Tehnologija hitro napreduje, to pa velja tudi za učinkovitost.


Klima

Klimatska naprava je nepogrešljiv del sodobnega življenja. Spoznajte tehnologijo in prednosti ter mnogo nasvetov.
Partnerji
Svežina bivanja
IR paneli
Toplotne črpalke
Objava.si
Izdelava spletnih strani