Cover Image

Prednosti dobre klimatske naprave

5. March 2022

V začetku marca, ko pišem ta članek, je sončnih 22 stopinj in občutek je čudovit. Zdi se tudi kot obljuba, da bodo z letom prišli veliko toplejši dnevi. To ne bi smelo biti presenečenje; po podatkih Nacionalnega centra za podnebne podatke je bilo leto 2015 najbolj vroče leto v zgodovini, leto 2014 pa je bilo na drugem mestu. Pravzaprav je bilo od 15 najbolj vročih let, o katerih poroča NCDC, kar 14 let v 21. stoletju. Vsa ta toplota/vročina ima resne posledice za življenje in zdravje ljudi, zato je pametna uporaba klimatske naprave zelo pomembna. Zaradi prednosti dobrega klimatskega sistema se naložba resnično splača.

Dobesedno rešuje življenja

Študija Agencije za varstvo okolja o smrtih zaradi vročine je pokazala, da je več kot 9000 Američanov umrlo zaradi vročine med letoma 1979 in 2013, številka, ki sploh ne zajame v celoti razsežnosti problema. Veliko več smrti ima vročino kot dejavnik, ne pa tudi kot glavni vzrok. Ohranjanje hladu z učinkovito klimatsko napravo je najboljše sredstvo za preprečevanje smrti in bolezni, povezanih z vročino, glede na Center za nadzor in preprečevanje bolezni.

Boljša kakovost zraka

Klimatske naprave krožijo in filtrirajo zrak, odstranjujejo onesnaženost in plesen iz zraka. To je še posebej pomembno za ljudi, ki trpijo za alergijami in astmo, saj zmanjša dražilne snovi, ki sprožijo napad. Vendar to velja samo, če je vaš sistem čist in filtri redno menjani. V nasprotnem primeru lahko klimatska naprava dejansko prispeva k onesnaženosti zraka v zaprtih prostorih. Za najboljši zrak v vašem domu preverite še za čistilec zraka.

Manj žuželk in parazitov

Filtri tudi preprečujejo pred določenimi žuželkami in so veliko bolj učinkoviti kot npr. mreža v oknu. Žuželke so nadležne, vendar so lahko tudi nevarne za ljudi z alergijami. Ena od prednosti dobrega klimatskega sistema je, da hišnim ljubljenčkom pomaga tudi pri preprečiti pred bolhami in klopi.

Izboljšana učinkovitost pri delu

Vsi smo že kdaj izkusili lenobo in počasnost, ki jo prinese dan, ko je preprosto prevroče. Za to dejansko obstaja znanstvena podlaga. Glede na članek v reviji Scientific American energija, ki jo telo porabi, da se ohladi, jemlje našo sposobnost razmišljanja in sklepanja. Ko so pisarne klimatizirane, lahko ljudje bolje delajo in sprejemajo boljše odločitve.

Hladnejši temperamenti

Tudi naši možgani ne trpijo zaradi vročine. Ko se živo srebro dvigne, se dvignejo tudi temperamenti. Kot pojasnjuje članek na Today.com, medtem ko se naši možgani upočasnjujejo, naše telo pospešuje s povišanim srčnim utripom in višjim krvnim tlakom. Vse to vodi do bolj agresivnega vedenja, zaradi česar je hladno okolje ključno za ohranjanje miru doma, v službi in na javnih mestih.

Lažje spanje

Iste fizične spremembe – višji srčni utrip in krvni tlak –, ki nas razjezijo, lahko prav tako vplivajo na dober spanec. Tudi notranja telesna temperatura je ključni dejavnik pri tem, da zaspimo in ostanemo v spanju. Prevroča (ali prehladna) soba moti naravno uravnavanje temperature, za katero zdravniki pravijo, da najbolje deluje pri 23 stopinjah.

Ščiti pohištvo

Vročina in še posebej vlaga, ki jo pogosto spremlja, lahko povzročita poškodbe pohištva vseh vrst. Les pridobiva in izgublja vlago z zrakom okoli sebe, kar sčasoma povzroči krivljenje. Usnje prav tako absorbira vlago, kar lahko sčasoma povzroči plesen in gnilobo. In vsaka tkanina je dovzetna za plesen, ki se divje razmnožuje v vlažnem okolju.

Preprečuje pregrevanje elektronskih naprav

Skoraj tako strašna kot učinki toplote in vlage na naša telesa je škoda, ki jo lahko povzročita naši elektroniki. Telefoni in računalniki, od katerih smo vsak dan odvisni, se lahko resno okvarijo, ko se temperatura dvigne, kar povzroči izgubo podatkov in splošno krajšo življenjsko dobo. Če so na vašem delovnem mestu tudi računalniški strežniki, jih lahko popolnoma uničimo ali vsaj utrpimo večjo škodo, če jih ne (o)hladimo.


Klima

Klimatska naprava je nepogrešljiv del sodobnega življenja. Spoznajte tehnologijo in prednosti ter mnogo nasvetov.
Partnerji
Svežina bivanja
IR paneli
Toplotne črpalke
Objava.si
Izdelava spletnih strani