Cover Image

Napredno ogrevanje s klimatsko napravo

2. October 2023

V evropskih gospodinjstvih se največ energije porabi za ogrevanje domov in sicer več kot 62 %, nadaljnjih 15 % pa se uporablja za ogrevanje vode. Jasno je torej, da je ogrevanje domov ključno področje, na katerem lahko alternativni načini varčevanja z energijo izdatno vplivajo tudi na stroške. Če so bili nekoč priljubljeni kotli na goriva in radiatorji se danes ljudje za ogrevanje doma odločajo za bolj sodobno tehnologijo, kot so toplotne črpalke ter klimatske naprave.

Ali je potrebno zamenjati radiatorje?

Povprečna življenjska doba kotla in radiatorjev je od 10 do 15 let. Če se vaš sistem stara, je morda čas, da razmislite o menjavi celotnega sistema, če pa vaš trenutni sistem ni tako star, je dobro vzdrževan in ni težav z njegovim delovanjem, pa se zamenjava kotla ter radiatorjev s popolnoma novo tehnologijo ogrevanja morda zdi nepotrebna. Obstajajo pa načini, kako sodobno tehnologijo ogrevanja združimo s starejšimi načini ogrevanja.

Uporaba klimatskih naprav namesto radiatorjev

Zamenjava radiatorjev s klimatskimi napravami po celotnem domu ni vedno najbolj praktična izbira, zato lahko z dodajanjem ene ali dveh naprav v prostore, kjer preživite največ časa, znatno zmanjša stroške in porabo energije. Tako lahko sistem centralnega ogrevanja še naprej uporabljate za toplo vodo, radiatorji pa se uporabljajo le v prostorih, kjer ni klimatskih naprav. Po potrebi lahko radiator še vedno uporabljate kot hitro rezervo. Na ta način lahko izkoristite prednosti klimatske naprave za ogrevanje, ki ga potrebujete v glavnih bivalnih prostorih.

Prednosti uporabe klimatskih naprav namesto radiatorjev:

  • Ceneje od zamenjave celotnega ogrevalnega sistema: V primerjavi z zamenjavo celotnega sistema je potrebnih manj montažnih del za namestitev enojnega sistema za eno sobo ali več delnega sistema Multi-split za več sob.
  • Izboljšanje učinkovitosti: Uporaba klimatske naprave za ogrevanje glavnega bivalnega prostora vašega doma bo stala manj kot uporaba kotla za enako količino toplote. Centralno ogrevanje je drago, zlasti zaradi naraščajočih cen goriva, zato bo uporaba klimatske naprave poleg radiatorjev v vašem domu pomagala uravnotežiti stroške.
  • Vsestranskost: Lahko se odločite za namestitev ene klimatske naprave v enem prostoru ali razmislite o Multi-split sistemu in namestitev večih klimatskih naprav hkrati.
  • Nadzor temperature skozi celo leto: Z zamenjavo radiatorjev s klimatskimi napravami ne boste imeli le učinkovitega in varčnega ogrevalnega sistema za zimo, temveč tudi možnost uporabe klimatske naprave za hlajenje v vročih poletnih dneh.

V spletni trgovini Pravaklima vam pomagamo pri izbiri in namestitvi najboljše rešitve za ogrevanje in hlajenje vašega doma. Skupaj lahko naredimo korak proti bolj trajnostni prihodnosti.


Klima

Klimatska naprava je nepogrešljiv del sodobnega življenja. Spoznajte tehnologijo in prednosti ter mnogo nasvetov.
Partnerji
Svežina bivanja
IR paneli
Toplotne črpalke
Objava.si
Izdelava spletnih strani