Cover Image

Vodnik za kupce klimatskih naprav

1. January 2022

Ponujamo vam vodnik za kupce klimatskih naprav in ogrevanja s klimo, da bi vam olajšali nakup.

Nakup sistema hlajenja ter ogrevanja je naložba, ki se bo povrnila v prihodnjih letih. Zato je pomembno, da raziščete in izberete najboljšo možno enoto za vaš dom in vaš proračun.

Velikost enote klimatske naprave

Ključnega pomena je imeti enoto prave velikosti za vaš dom. Če je enota premajhna, ne boste dobili prave moči ogrevanja in hlajenja, da bi vaš dom bil popolnoma udoben. Če je vaš sistem prevelik, boste zapravljali energijo in plačevali visoke račune za elektriko.

Centralne klimatske naprave se merijo v tonah hladilne moči. V smislu britanskih toplotnih enot ali BTU. Ena tona je enaka 12.000 BTU. Za hišo s površino 1500 kvadratnih metrov bi potrebovali 2,5-tonsko enoto.

Če imate 2000 kvadratnih metrov veliko hišo, potrebujete 3-tonsko enoto in tako naprej. Če nameravate kadar koli v prihodnosti svojemu domu dodati dodatek (multi-split), kupite enoto, ki je nekoliko večja od tiste, ki jo potrebujete, da se prilagodi ogrevalni in hladilni moči, ki jo boste potrebovali v prihodnosti.

Priporočamo, da razmislite tudi o MULTI-SPLIT sistemih, kjer celotno hišo opremite z več notranjimi enotami (klimatskih naprav) in samo eno zunanjo enoto.

Učinkovitost enote sistema klimatske naprave

Učinkovitost enote je glavna skrb kupcev, saj želijo prihraniti čim več energije, da bodo mesečni računi čim nižji. Dobra novica je, da so današnje klimatske naprave za hlajenje in ogrevanje učinkovitejše kot kdaj koli prej – učinkovitost pa se z vsakim modelnim letom še izboljšuje.

Učinkovitost enote se meri v razmerju sezonske energetske učinkovitosti, znanem kot SEER. Višje kot je število, manj energije je potrebno za proizvodnjo ogrevanja ali hlajenja, potrebnega za udobno bivanje v vašem domu. Enota 20 SEER bo porabila 50 % manj energije kot 10 SEER in 25 % manj kot model 15 SEER.

V skladu z zakonom morajo imeti sistemi centralnega prezračevanja vsaj 13 SEER. Večina enot se giblje od 14 do 17 SEER, vendar so najučinkovitejši modeli ocenjeni z 20 SEER. Za pridobitev ocene Energy Star mora biti enota le 14,5 SEER, zato samo zanašanje na oznako "Energy Star" ni dovolj, da boste zmanjšali porabo energije, kolikor je le mogoče.

Ključ do tega, da izberete najboljšo enoto v smislu učinkovitosti, je vaša klima. Toplejše oz. hladnejše kot je vaše podnebje, bolj učinkovita mora biti vaša klimatska naprava. Če poskušate porabiti manj energije, ne glede na podnebje, boste še vedno potrebovali izredno učinkovito enoto (A+++).

Nasveti za izbiro naslednje enote

Vedno kupite bolj učinkovitejšo enoto, kot jo potrebujete (eno stopnjo več), kot pa da tvegate z ne dovolj učinkovito za podnebje, v katerem živite. Z bolj zmogljivo enoto prav tako poskrbite, da naprava ne deluje s polno močjo, tako prihranite in poskrbite za daljšo življenjsko dobo klimatske naprave.


Klima

Klimatska naprava je nepogrešljiv del sodobnega življenja. Spoznajte tehnologijo in prednosti ter mnogo nasvetov.
Partnerji
Svežina bivanja
IR paneli
Toplotne črpalke
Objava.si
Izdelava spletnih strani