Cover Image

Vzdrževanje in čiščenje klimatskih naprav pozimi

3. August 2022

Vaše klimatske naprave doma prinašajo udobje skozi vse leto. Njihovo vzdrževanje je nujno, zlasti pozimi. S tem lahko zagotovite njihovo dolgo življenjsko dobo v vašem domu. Morda boste precej presenečeni, ko boste slišali o zimskih nasvetih, še posebej, če živite v Sloveniji. Vendar pa je resničnost taka, da ne glede na to, kako je vreme v zimski sezoni, veliko ljudi še vedno potrebuje dodatno ogrevanje.

Pravilno vzdrževanje vam lahko pomaga, da izkoristite prednosti klimatskega sistema brez nakupa in namestitve novega.

Mark Mendell, znanstvenik iz skupine za notranje okolje nacionalnega laboratorija Lawrence Berkeley, navaja, kako so lahko klimatske naprave gojišče bolezni. Pojasnil je, da lahko bakterije in mikroorganizmi zelo dobro uspevajo v slabo vzdrževanih klimatskih napravah. V pandemiji COVID je bolj kot kdaj koli pomembno, da vzdržujete svoj hladilni sistem.

Ljudje, ki so izpostavljeni tem mikroorganizmom v zraku, imajo večje tveganje za astmo in alergijske težave.

Nekateri ljudje so bolj nagnjeni k boleznim, ko so temperature vlažne. Da preprečite te težave, morate opraviti vzdrževalne preglede klimatske naprave.

Tukaj so načini, kako vzdrževati svojo klimatsko napravo v zimski sezoni.

Namestite termostat v vašem domu

Uporabite termostat za nadzor temperature v vašem domu. To je pozimi zelo priročno. Termostat je v veliko pomoč pri ohranjanju nizke temperature, saj se včasih zgodi, da pozabite prilagoditi nastavitve. Termostati opravijo vse delo namesto vas – še posebej novejši pametni termostati.

Uporabite programabilni termostat, da lahko preprosto prilagodite nastavitve. Tisti, ki se prodajajo na trgu, so večinoma programabilni, zato boste zlahka našli takšnega, ki bo ustrezal vašemu proračunu in željam.

Na voljo so tudi mobilne aplikacije, ki vam omogočajo upravljanje termostata na daljavo. Te aplikacije vam omogočajo spremljanje temperature zraka tudi, ko niste doma.

Preverite zunanjo enoto

Klimatska naprava ima dele enot, ki niso znotraj vašega doma. Uporablja zapleten sistem, ki med drugim uporablja odtočno linijo, kondenzator in kompresor.

Da zagotovite nemoteno delovanje vaše enote, morate preveriti zunanje dele, ki se nahajajo zunaj vaše hiše. V zimski sezoni poskrbite, da ti deli ne bodo zmrznjeni na mrazu. Zamrznjeni deli lahko vplivajo na splošno delovanje klimatske naprave.

Očistite zunanji prostor za zunanje dele vašega sistema

Rastline in veje lahko blokirajo zunanje dele vaše klime. Poskusite se jih znebiti, da izboljšate delovanje klimatske naprave. To lahko storite tudi poleti, preden nastopi hladnejše vreme.

Da zagotovite, da umazanija ne poškoduje teh delov, dobro očistite območje. V odtočnem vodu morda iz kondenzatorja izteka odvečna vlaga, zato morate preveriti kondenzator in nato še odtočni vod.

Odtočno cev očistite tako, da uporabite namensko sredstvo za čiščenje. Mešanico sperite vzdolž odtočne cevi, da preprečite kopičenje plesni in alg. Pozor! Vedno upoštevajte nasvete za varovanje okolja!

Preverite škodljivce, kot so termiti, mravlje, itd. če se morda zadržujejo v vaši zunanji enoti, ceveh in elektronskih inštalacijah. Morda boste šokirani, ko ugotovite, da lahko škodljivci, kot so termiti, povzročijo veliko škode vašemu sistemu.

Pogosto menjajte zračne filtre!

Filtri v vaši klimatski napravi delujejo kot ovira pred onesnaževalci, ki lahko poškodujejo vaš sistem. Takšna onesnaževala vključujejo prah in delce, ki se lahko naberejo v vaši enoti.

Filtri postanejo umazani s časom. Pomembno jih je občasno zamenjati. Sicer bo vaša enota delovala neučinkovito, kar bo zmanjšalo učinkovito delovanje sistema.

Na primer, zaradi preveč ledu na vašem sistemu vaša klimatska naprava deluje močneje kot je potrebno, pri tem pa porablja več električne energije. Če pustite "zanemarite" zračne filtre in jih ne menjujete, se nabirajo umazanije ter tudi led, kar lahko prispeva k višjim računom za elektriko.

Dobra ocena minimalne vrednosti poročanja o učinkovitosti (MERV) za klimatske naprave je lestvica od 1 do 12. Visoka ocena MERV je dobra. Kljub temu strokovnjaki pravijo, da ima vaša enota na dolgi rok življenjsko dobo krajšo. Visoke ocene MERV pomenijo zmanjšan pretok zraka.

Za pregled vzdrževanja najemite strokovnjaka za klimatske naprave

Strokovnjak, ki je specializiran za preverjanje in čiščenje klimatskih naprav, lahko ponudi veliko storitev. Take storitve vključujejo naslednje:

  • preverjanje hladilnih sredstev,
  • čiščenje tuljav in ostalih ključnih delov,
  • za preverjanje pravilnega delovanja in mazanje ležajev,
  • zamenjavo zračnih filtrov,
  • preverjanje puhal.

V idealnem primeru se vzdrževalni pregled opravi enkrat do dvakrat letno, da zagotovite dolgo življenjsko dobo vaše klimatske naprave. Načrtovanje vzdrževalnih pregledov pred hladnimi in poletnimi meseci je pomembna odločitev.


Klima

Klimatska naprava je nepogrešljiv del sodobnega življenja. Spoznajte tehnologijo in prednosti ter mnogo nasvetov.
Partnerji
Svežina bivanja
IR paneli
Toplotne črpalke
Objava.si
Izdelava spletnih strani