Cover Image

Zakaj je pomembno pogledati energijsko nalepko

3. April 2023

Klimatske naprave so vse bolj priljubljene, saj nam omogočajo, da v prostorih ohranjamo želeno temperaturo ne glede na zunanje vremenske razmere. Vendar pa je pri nakupu klimatske naprave pomembno upoštevati ne le njene funkcije, ampak tudi njeno energetsko učinkovitost. V tem članku bomo razpravljali o tem, zakaj je pomembno pogledati energijsko nalepko pri izbiri klimatske naprave.

Energijska nalepka pri klimatskih napravah je obvezen dokument, ki ga morajo proizvajalci nalepiti na vsako napravo. Na njej so navedeni podatki o energetski učinkovitosti naprave, ki lahko vplivajo na porabo energije in s tem na našo denarnico ter okolje.

Ena od pomembnih stvari, ki jo lahko preberemo na energetski nalepki, je letna poraba energije v kilovatnih urah (kWh). Večja kot je poraba, več električne energije bomo porabili, kar se bo odrazilo na računu za elektriko. Zato je smiselno izbrati klimatsko napravo z nižjo letno porabo energije, saj nam bo na dolgi rok prihranila denar.

Poleg letne porabe energije nas energetska nalepka lahko obvesti tudi o učinkovitosti naprave pri ogrevanju in hlajenju. Na primer, če ima klimatska naprava oznako A++, to pomeni, da je zelo učinkovita pri hlajenju in ogrevanju, kar se bo odrazilo tudi na njeni porabi energije.

Poleg tega je pomembno upoštevati tudi vrednosti, kot sta SEER in SCOP. SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) nam pove, kako učinkovita je klimatska naprava pri hlajenju, medtem ko SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) prikazuje, kako učinkovita je pri ogrevanju. Višje vrednosti SEER in SCOP pomenijo večjo energetsko učinkovitost naprave.

Pri izbiri klimatske naprave je pomembno preveriti njeno energetsko nalepko. Na njej so navedene vrednosti, kot so letna poraba energije, SEER in SCOP, ki vplivajo na energetsko učinkovitost naprave. S tem ko izberemo klimatsko napravo z nižjo porabo energije, prihranimo denar in hkrati skrbimo za okolje. Zato je smiselno, da pri nakupu klimatske naprave upoštevamo tudi energetsko učinkovitost!


Klima

Klimatska naprava je nepogrešljiv del sodobnega življenja. Spoznajte tehnologijo in prednosti ter mnogo nasvetov.
Partnerji
Svežina bivanja
IR paneli
Toplotne črpalke
Objava.si
Izdelava spletnih strani