Cover Image

Klimatske naprave: 10 prednosti, ki jih morate vedeti!

6. June 2022

Dobra klimatska naprava je dobra za več kot le za ohranjanje hladnega in udobnega doma. Na žalost vsi ne vedo o vseh prednostih klimatskih naprav. Če ste navdušeni nad klimatskimi napravami tako kot mi, preverite vse dodatne prednosti klimatske naprave v vašem domu.

1. Bolje za astmatike

Klimatska naprava ima lahko velike koristi za bolnike z astmo. Razlog, zakaj je tako koristen, lahko najdete v dejstvu, da klimatska naprava ne zmanjša le vlage v vašem domu, temveč lahko odstrani tudi cvetni prah in druge alergene, ki lahko povzročijo napad astme.

Ko nameščate klimatsko napravo zaradi koristi pri astmi, poskrbite za redno vzdrževanje sistema. Ne pozabite, da lahko prah, prašni delci in ostali odpadki, ki se kopičijo v vašem sistemu, zmanjšajo učinkovitost klimatske naprave, vključno z njeno sposobnostjo odstranjevanja alergenov iz zraka v zaprtih prostorih.

2. Boljša varnost doma

Če imate klimatsko napravo, vam sploh ni treba odpirati oken ali vrat, vaše dragocene stvari pa so lahko varne. Če pustite okna in vrata odprta, da zagotovite pretok zraka v domu, povečate tudi možnost, da bodo okna ostala odprta za vsiljivce. Vlomilci vedno iščejo odprta okna, da bi zlahka prišli do vašega doma. S klimatsko napravo so okna in vrata lahko vedno zaprta.

3. Vadite udobno

Če živite v vročem okolju, lahko to nekoliko zmanjša vaše navdušenje nad vadbo. Seveda, če imate udobno in hladno okolje za vadbo, se to vse spremeni.

Številni športni navdušenci poznajo prednosti klimatske naprave v prostoru, v katerem trenirajo. Ne samo, da vam omogoča boljšo vadbo, ampak tudi pomaga uravnavati telesno temperaturo med težjimi treningi.

4. Žuželke naj bodo zunaj

Ko se morate ohladiti tako, da odprete vrata in okna, obstaja velika verjetnost, da bodo v vaš dom prišle neželene žuželke. Seveda to ni omejeno na žuželke, ki vam lahko škodujejo, temveč tudi na žuželke in žuželke, ki lahko škodijo vašim ljubljenčkom. Tistim, ki imajo srečo, da imajo v svojem domu klimatsko napravo, ni treba imeti odprtih oken in vrat, tako se lahko izognejo hroščem in žuželkam, da vstopajo v njihov dom.

5. S svojo klimatsko napravo spite bolje kot kdaj koli prej

Naša telesna temperatura se zniža, tik preden zaspimo. Če spite v toplem okolju, je seveda lahko resna težava zaspati. Uravnavanje temperature bo torej veliko prispevalo k boljšemu spancu.

S klimatsko napravo v spalnici lahko znižate temperaturo ravno toliko, da si zagotovite lažji in boljši spanec. Seveda lahko iz spalnice odstrani tudi alergene, ki lahko motijo ​​spanec vsakogar, ki trpi za določenimi alergijami.

6. Podaljšana življenjska doba vaših naprav in elektronske opreme

Ali ste vedeli, da lahko toplo okolje povzroči prezgodnjo okvaro kuhinjskih aparatov in ostale elektronske opreme v vašem domu? Navsezadnje naša telesa niso edina stvar, ki se spopada z visokimi temperaturami, saj toplota vpliva tudi na vašo drago tehnologijo. Vaše naprave in oprema imajo oteženo delovanje v vročem okolju (če posebej baterije), kar lahko skrajša njihovo življenjsko dobo. Poskrbite, da bodo vaše naprave na hladnem!

7. Naredite več

Ni treba poudarjati, da se lahko zaradi toplega vremena počutite leni in neproduktivni. Na srečo se vse to spremeni s klimatsko napravo. Ko boste doma imeli hladnejše okolje, boste veliko lažje opravili vsa svoja hišna opravila. Ste se kdaj vprašali, zakaj ima večina podjetij nameščen klimatski sistem? Preprosto, saj povečuje produktivnost zaposlenih!

8. Ostanite hidrirani

Če se resno potite, zlahka izgubite tekočino in vse tiste koristne elektrolite, zaradi katerih se počutimo srečne in zdrave. Ko je izjemno vroče, se počutimo ravno obratno. Vendar pa lahko nekoliko lažje ostanete hidrirani, če svoj dom opremite in ohladite s klimatsko napravo.

9. Izognite se zdravstvenim težavam, povezanim z vročino

Obstajajo določene zdravstvene težave, ki jih visoke temperature lahko poslabšajo; to vključuje, vendar ni omejeno na bolezni srca in astmo. Toplotni udar je še ena pogosta težava, s katero se lahko srečamo pri višjih temperaturah. S klimatsko napravo v vašem domu lahko svoje telo ohladite in se izognete težavam, povezanim z neznosno vročino.

10. Prezračevanje

Vsaka klimatska naprava vam omogoča samo pihanje oz. prezračevalni način. Tega lahko uporabite, ko želite prezračiti prostor, zato odprite okna, vklopite prezračevanje. Prostor bo tako svež in poln svežega zraka.

Če želite bolj napredno prezračevanje, se odločite za prezračevalni sistem (rekuperacijo).


Cover Image

Prednosti dobre klimatske naprave

5. March 2022

V začetku marca, ko pišem ta članek, je sončnih 22 stopinj in občutek je čudovit. Zdi se tudi kot obljuba, da bodo z letom prišli veliko toplejši dnevi. To ne bi smelo biti presenečenje; po podatkih Nacionalnega centra za podnebne podatke je bilo leto 2015 najbolj vroče leto v zgodovini, leto 2014 pa je bilo na drugem mestu. Pravzaprav je bilo od 15 najbolj vročih let, o katerih poroča NCDC, kar 14 let v 21. stoletju. Vsa ta toplota/vročina ima resne posledice za življenje in zdravje ljudi, zato je pametna uporaba klimatske naprave zelo pomembna. Zaradi prednosti dobrega klimatskega sistema se naložba resnično splača.

Dobesedno rešuje življenja

Študija Agencije za varstvo okolja o smrtih zaradi vročine je pokazala, da je več kot 9000 Američanov umrlo zaradi vročine med letoma 1979 in 2013, številka, ki sploh ne zajame v celoti razsežnosti problema. Veliko več smrti ima vročino kot dejavnik, ne pa tudi kot glavni vzrok. Ohranjanje hladu z učinkovito klimatsko napravo je najboljše sredstvo za preprečevanje smrti in bolezni, povezanih z vročino, glede na Center za nadzor in preprečevanje bolezni.

Boljša kakovost zraka

Klimatske naprave krožijo in filtrirajo zrak, odstranjujejo onesnaženost in plesen iz zraka. To je še posebej pomembno za ljudi, ki trpijo za alergijami in astmo, saj zmanjša dražilne snovi, ki sprožijo napad. Vendar to velja samo, če je vaš sistem čist in filtri redno menjani. V nasprotnem primeru lahko klimatska naprava dejansko prispeva k onesnaženosti zraka v zaprtih prostorih. Za najboljši zrak v vašem domu preverite še za čistilec zraka.

Manj žuželk in parazitov

Filtri tudi preprečujejo pred določenimi žuželkami in so veliko bolj učinkoviti kot npr. mreža v oknu. Žuželke so nadležne, vendar so lahko tudi nevarne za ljudi z alergijami. Ena od prednosti dobrega klimatskega sistema je, da hišnim ljubljenčkom pomaga tudi pri preprečiti pred bolhami in klopi.

Izboljšana učinkovitost pri delu

Vsi smo že kdaj izkusili lenobo in počasnost, ki jo prinese dan, ko je preprosto prevroče. Za to dejansko obstaja znanstvena podlaga. Glede na članek v reviji Scientific American energija, ki jo telo porabi, da se ohladi, jemlje našo sposobnost razmišljanja in sklepanja. Ko so pisarne klimatizirane, lahko ljudje bolje delajo in sprejemajo boljše odločitve.

Hladnejši temperamenti

Tudi naši možgani ne trpijo zaradi vročine. Ko se živo srebro dvigne, se dvignejo tudi temperamenti. Kot pojasnjuje članek na Today.com, medtem ko se naši možgani upočasnjujejo, naše telo pospešuje s povišanim srčnim utripom in višjim krvnim tlakom. Vse to vodi do bolj agresivnega vedenja, zaradi česar je hladno okolje ključno za ohranjanje miru doma, v službi in na javnih mestih.

Lažje spanje

Iste fizične spremembe – višji srčni utrip in krvni tlak –, ki nas razjezijo, lahko prav tako vplivajo na dober spanec. Tudi notranja telesna temperatura je ključni dejavnik pri tem, da zaspimo in ostanemo v spanju. Prevroča (ali prehladna) soba moti naravno uravnavanje temperature, za katero zdravniki pravijo, da najbolje deluje pri 23 stopinjah.

Ščiti pohištvo

Vročina in še posebej vlaga, ki jo pogosto spremlja, lahko povzročita poškodbe pohištva vseh vrst. Les pridobiva in izgublja vlago z zrakom okoli sebe, kar sčasoma povzroči krivljenje. Usnje prav tako absorbira vlago, kar lahko sčasoma povzroči plesen in gnilobo. In vsaka tkanina je dovzetna za plesen, ki se divje razmnožuje v vlažnem okolju.

Preprečuje pregrevanje elektronskih naprav

Skoraj tako strašna kot učinki toplote in vlage na naša telesa je škoda, ki jo lahko povzročita naši elektroniki. Telefoni in računalniki, od katerih smo vsak dan odvisni, se lahko resno okvarijo, ko se temperatura dvigne, kar povzroči izgubo podatkov in splošno krajšo življenjsko dobo. Če so na vašem delovnem mestu tudi računalniški strežniki, jih lahko popolnoma uničimo ali vsaj utrpimo večjo škodo, če jih ne (o)hladimo.


Klima

Klimatska naprava je nepogrešljiv del sodobnega življenja. Spoznajte tehnologijo in prednosti ter mnogo nasvetov.
Partnerji
Svežina bivanja
IR paneli
Toplotne črpalke
Objava.si
Izdelava spletnih strani