Cover Image

Vzdrževanje klimatske naprave (8 nasvetov)

3. October 2022

Vzdrževanje klimatske naprave v vašem domu je nuja – zlasti pred poletno sezono, ko se temperature dvignejo. Vse lepo in prav, dokler ne gre kaj narobe, ker je bil sistem slabo vzdrževan, star ali preprosto izčrpan. Če klimatsko napravo uporabljate 24 ur na dan, 7 dni v tednu, se bodo prej ali slej začele pojavljati težave, tudi če ste kupili najdražjo napravo, ki je na voljo na trgu.

Zato je redno vzdrževanje zelo pomembno. Prepričati se morate, da vaša enota deluje brezhibno, da se izognete kakršnim koli (večjim) težavam in plačevanju visokih računov za elektriko v prihodnosti. Če nimate časa, da bi sami preverili svoje enote oz. bi sami poskrbeli za vzdrževanje, preprosto najemite zaupanja vrednega strokovnjaka, ki bo poskrbel za vzdrževanje namesto vas.

Tukaj je pomemben seznam preprostih nasvetov, ki bi jih morali redno početi, za vzdrževanje svojo svoje klimatske naprave:

  1. Pred vsakim pregledom ali vzdrževalnim čiščenjem vedno izklopite svojo klimatsko napravo. Vedno poskrbite za vašo lastno varnost in tudi za zaščito vaše notranje in zunanje enote.
  2. Preverite svoj filter. Ta ključen del klima naprave je treba zamenjati letno oz. odvisno od vašega modela naprave. Nekatere lahko očistite z namenskim čistilnim sredstvom, vendar je bolje, da kupite tiste za enkratno uporabo. Ne pozabite označiti svojega koledarja, da boste čiščenje izvedli redno in vsaj 1x na letn. To vam bo zagotovilo, da boste še naprej uživali v čistem zraku in v prijetno hladni temperaturi, ko boste to želeli.
  3. Ne vrtite termostata. Glede na vašo klimatsko napravo se morate izogibati nenehnemu obračanju ali spreminjanju ravni temperature. Pustite ga pri stalni nastavitvi temperature, ki vam ustreza (cca. 22 stopinj).
  4. Pokličite strokovnjaka, da vam pravilno očisti klimatsko napravo. Prav tako ne pozabite na redni servis in vzdrževanje.
  5. Očistite zunanje tuljave. Prepričajte se, da ste jih temeljito očistili, da bo vaša zunanja enota klima naprave lahko pravilno delovala, kot da je nova. Umazanija in drugi ostanki (prah, listje, itd.) se lahko naberejo v zunanji enoti in ceveh, kar lahko vpliva na pravilno delovanje.
  6. Preverite napeljavo in vtičnico, v katero je priključena vaša klimatska naprava. Mogoče se glavni napajalni kabel lušči, od sonca in ostalih vremenskih vplivov. Včasih so nestabilni pogoji napajanja glavni vzrok za okvarjene enote.
  7. Preden klimo po vzdrževanju znova priključite, se prepričajte, da je vse pravilno očiščeno in suho. Klimatsko napravo morate vrniti na prvotno mesto, preden se odločite, da jo priključite in preverite, ali še deluje.
  8. Opazujte svojo klimatsko napravo – poskrbite, da še vedno vzdržuje nizko temperaturo. Lahko poskusite odstraniti filter, odvisno od zasnove klimatske enote, ki jo imate, in preverite, ali se po nekaj minutah delovanja nabira led? Ali pa preverite, ali se v vaši klimi začne pojavljati vlaga.

Če nimate izkušenj vedno raje pokličite strokovnjaka, da vam bo pomagal preveriti in ugotoviti, v čem je težava z vašo klimatsko napravo.

To je samo nekaj preprostih korakov, ki vas vodijo k osnovnemu vzdrževanju vaše klimatske enote, da zagotovite pravilno delovanje.


Cover Image

Najboljši nasveti za povečanje učinkovitosti klimatskih naprav

13. July 2022

Odličen klimatski sistem lahko bistveno spremeni udobje v vašem domu. Čeprav morda že imate zmerno dobro klimo, lahko vedno še kaj storite, da povečate učinkovitost delovanja vašega hlajenja. Seveda bi takšni nasveti lahko koristili tudi tistim s starejšim klimatskim sistemom. Torej, brez nadaljnjega odlašanja, poglejmo, kako lahko poskrbite, da bo vaš klimatski sistem bolj učinkovit in funkcionalen.

Bolj učinkovit sistem hlajenja

1. Zunanja kondenzatorska enota naj bo prosta

Ena najpogostejših težav, ki lahko zmanjša učinkovitost vaše klimatske naprave, je umazana ali neurejena zunanja kondenzatorska enota. Ker je ta enota postavljena zunaj, se umazanija in ostanki zlahka naberejo okoli nje. Na primer, listje, ki pada z dreves, se lahko začne nabirati okoli enote in blokira nekatere zračne tokove. Da bi vaša notranja enota ostala učinkovita, se vedno prepričajte, da je zunanja kondenzatorska enota popolnoma brez umazanije in ostankov. Čim prej očistite odpadlo listje ali grmičevje, ki bi lahko zmanjšalo učinkovitost vaše enote, da se izognete težavam.

2. Poskrbite za vzdrževanje notranjih zračnikov

Prah je vedno prisoten v našem domu, tudi če ste zelo natančni glede čistoče v vašem domu. Sčasoma se lahko prah nabere na zunanji strani zračnikov vaše klimatske naprave in sčasoma zamaši notranjost sistema. Da bi se temu izognili, vedno poskrbite, da boste prezračevalne odprtine obrisali in jih očistili pred prahom in ostanki, preden se lahko prebijejo v notranjost vašega sistema.

3. Preverite nastavitve termostata

Ko nastavite termostat na prenizko nastavitev hlajenja, bo vaša klima delovala z večjo močjo in posledično večjo porabo. Čeprav s tem ni nič narobe, vas lahko račun za elektriko stane veliko več. Ker bo tudi vaš sistem delal veliko močneje, lahko začne kazati znake obrabe veliko prej. Torej, če nastavite svoj termostat nekaj stopinj višje, boste tako povečali tudi življenjsko dobo vaše naprave.

4. Preverite območje, kjer je vaš termostat

Prostor, kjer je vaš termostat, lahko vpliva na učinkovitost vašega klimatskega sistema. Na primer, če je v bližini vašega termostata veliko naprav, ki oddajajo toploto, se bo vaša klimatska naprava vklopila pogosteje, kot bi se dejansko morala. Posledično boste imeli nekatere sobe prehladne, druge pa še vedno pretople. Zato vedno skrbno razmislite o mestu namestitve vašega termostata.

5. Uporabite zavese

Številna gospodinjstva se zanašajo samo na termostat in klimatsko napravo, da ohranjajo svoj dom hladen, ko so temperature skokovito visoke. Pri tem pogosto pozabijo na druge uporabne metode, s katerimi bi lahko vzdrževali nizko temperaturo in pri tem prihranili nekaj denarja za delovanje klimatske naprave. Eden od načinov, da zadržite nekaj toplote zunaj je, da zagrnete zavese, ko se temperature občutno dvignejo. Če zaprete zavese, preprečite vstop toplote in posledično zmanjšate delovanje vašega klimatskega sistema.

6. Preverite svoje odtočne cevi

Blokiran odtočni vod lahko povzroči opustošenje v katerem koli sistemu klimatske naprave. Če vsaj enkrat letno izperete odtočne cevi ali jih date očistiti strokovnjaku, boste ohranili učinkovitost vašega klimatskega sistema. Poleg tega, če menite, da imate zamašen odtočni vod, ne zaženite klimatske naprave, dokler težave ne odpravi strokovnjak. S tem lahko povzročite nepopravljivo škodo vašemu sistemu.

7. Investirajte v razvlažilec zraka

Ko se temperature izjemno dvignejo, ni neobičajno, da ljudje v svojem domu občutijo visoko vlažnost. Pravzaprav je lahko ta vlažnost pogosto bolj moteča kot sama vročina. Medtem ko bi bila prva reakcija povečati delovanje klimatske naprave, je lahko učinkovitejša naložba v spodoben razvlaževalec zraka.

8. Kondenzator postavite na senčno mesto

Omenili smo že, kako pomembno je, da vaša zunanja enota (zunanji kondenzator) ostane brez umazanije. Pomembna je tudi dejanska lokacija kondenzatorja. Če je kondenzator nameščen na sončnem mestu, lahko to dejansko zmanjša njegovo učinkovitost. Zato vedno poskrbite, da bo kondenzator nameščen na zasenčenem mestu (ponavadi na severnem delu objekta).

9. Zamenjajte filter

Filtri se lahko sčasoma zlahka zamašijo z umazanijo in prahom. Po drugi strani pa lahko to resno zmanjša pretok zraka in naredi vašo klimatsko napravo veliko manj učinkovito. Sedaj lahko filter zamenjate sami ali pa poskrbite, da bo filter zamenjan vsako leto med letnim servisnim pregledom klimatske naprave.

10. Razmislite o sistemu multi-split

Ni nenavadno, da so nekateri prostori toplejši od drugih, tudi z učinkovito klimatsko napravo. Očitno je, da vklop klimatske naprave za enoposteljno sobo ni preveč stroškovno učinkovit. Na srečo obstaja rešitev v obliki conskega sistema - multi-split. Tako lahko imate več notranjih enot povezanih na eno zunanjo enoto. Z multi-split klima sistemi boste zagotovili, da bodo vsi prostori enakomerno ohlajeni, notranje enote bodo tako delovale z manjšo močjo, zato boste prihranili na učinkovitosti, ter na življenjski dobi vaših naprav. Poleg tega pa bo vaše bivanje še toliko bolj udobneje.


Klima

Klimatska naprava je nepogrešljiv del sodobnega življenja. Spoznajte tehnologijo in prednosti ter mnogo nasvetov.
Partnerji
Svežina bivanja
IR paneli
Toplotne črpalke
Objava.si
Izdelava spletnih strani