Cover Image

Kdaj je potrebna zamenjava klimatske naprave

29. December 2023

Razumevanje starosti vaše naprave, zgodovine popravil, učinkovitosti in stroškov popravila vam lahko pomaga, da sprejmete pomembno odločitev ali je vašo klimatsko napravo po okvari treba popraviti ali zamenjati.

Predstavljamo vam znake, ki vam sporočajo ali je čas za menjavo vaše klimatske naprave:

 • Starost naprave: Večina klimatskih sistemov ima povprečno življenjsko dobo približno 10 do 15 let. Če se vaša naprava približuje ali presega to obdobje, verjetno doživlja obrabo, ki lahko vodi do pogostih okvar in neučinkovitosti.
 • Visoki stroški popravil: Če so stroški popravila vaše pokvarjene naprave visoki in je sistem star, je običajno bolj stroškovno učinkovito, da ga zamenjate. Tako lahko investirate v bolj zanesljivo napravo in se izognete dragim vzdrževalnim posegom poleti.
 • Pogosta okvarjanja: Pomembno je tudi razmisliti o tem, kako pogosto se vaš sistem pokvari. Pogoste okvare jasno kažejo, da se vaša naprava bori. Če nenehno popravljate svoj sistem, je lahko znak, da je zamenjava nujna.
 • Nizka učinkovitost: Z oceno sezonske energetske učinkovitosti (SEER) 15 ali več je običajno vredno popraviti vašo napravo. Vendar, če ima vaš sistem nižjo oceno SEER, je morda bolj energetsko učinkovito, da ga zamenjate z novejšim in bolj učinkovitim modelom.
 • Povečanje stroškov energije: Hitro povečanje stroškov energije lahko kaže na neučinkovitost sistema za ogrevanje, ventilacijo in hlajenje. Namestitev novega modela, zasnovanega za večjo energetsko učinkovitost, lahko prihrani velike količine energije vsak mesec in privede do nižjih računov za storitve.

“Redna skrb in vzdrževanje klimatske naprave je nujna, da se podaljša njena življenjska doba.“

Koristi zamenjave klimatske naprave:

Od dolgoročnih prihrankov do povečanja udobja v vašem domu prinaša zamenjava klimatske naprave številne koristi. Stare naprave morajo trdo delati, da ohlajajo vaše bivalne prostore in dom, vendar z nadgradnjo na novejši model lahko izkoristite napredno tehnologijo in nove funkcije za varčevanje z energijo ter zmanjšanje stroškov električne energije.

Moderne klimatske naprave imajo napredne funkcije, kot so programabilno upravljanje termostata in boljši zračni filter, ki domu zagotavljajo izboljšano udobje. Novi modeli prav tako ponujajo izboljšano zanesljivost in zmogljivost, ki vam bodo pomagali izogniti se nujnemu vzdrževanju klimatskega sistema poleti. Čeprav lahko popravilo stare naprave odpravi takojšnji problem, vedno obstaja tveganje nadaljnjih okvar zaradi starosti in obrabe.

Kako podaljšati življenjsko dobo klimatske naprave?

Pri zagotavljanju rednega servisa klimatske naprave je ključno, da redno preverjate priročnik za uporabo, da se seznanite s priporočenimi časovnimi intervali servisiranja. Če se pojavijo kakršne koli težave, nemudoma kontaktirajte strokovnjaka za pregled in odpravo morebitnih napak. Poleg tega je pomembno izvajati redno čiščenje klimatske naprave, bodisi samostojno ali s pomočjo strokovnjaka.

 • Umazani filtri lahko omejijo pretok zraka vaše naprave in obremenjujejo sistem, kar vodi v nižjo učinkovitost. Zamenjajte filtre v skladu s priporočili proizvajalca, da ohranite učinkovito delovanje naprave.
 • Območje okoli vaše zunanje enote ohranjajte brez odpadkov, kot so listje, veje in umazanija. To omogoča ustrezno kroženje zraka in preprečuje morebitno škodo vaši napravi.
 • Uporaba programabilnega termostata vam omogoča, da nastavite temperature glede na svoj urnik. Z dajanjem odmora napravi med vašo odsotnostjo lahko optimizirate porabo energije in zmanjšate obrabo vašega sistema.

Zaključek:

Odločitev o zamenjavi ali popravilu klimatske naprave zahteva premišljeno analizo večih dejavnikov. Povečanje stroškov energije se lahko kaže kot posledica neučinkovitega delovanja sistema. Zamenjava klimatske naprave prinaša številne koristi, vključno z dolgoročnimi prihranki, povečanjem udobja in izkoriščanjem naprednih funkcij ter tehnologij. Novi modeli prinašajo tudi večjo zanesljivost in zmogljivost, kar preprečuje nujna vzdrževalna dela.


Cover Image

Optimalna uporaba klimatske naprave

15. November 2023

Klimatske naprave se uporabljajo za hlajenje, ogrevanje in čiščenje zraka. Pomembno je, da se za nakup naprave pripravite in se seznanite z vsemi pomembnimi informacijami, ki jih ob nakupu potrebujete. Pred nakupom se posvetujte tudi s strokovnjaki za klimatske naprave, da se izognete morebitnim nevšečnostim ob nakupu.

Pravilna izbira moči

Pri nakupu klimatske naprave je pomembno izbrati pravo moč. Izbira nepravilne moči vas lahko drago stane oz. poviša stroške porabe. Premajhna moč naprave bo morala delovati dlje in z večjo močjo medtem ko bo prevelika moč porabila več energije. Priporočamo, da se pred nakupom odločite kateri prostor bi hladili ali ogrevali in izmerite velikost prostora. Pomembno je, da napravo namestite v prostor v katerem preživite največ časa. Če sami nimate veliko izkušenj ali se na klimatske naprave ne spoznate je najboljša rešitev za vas, da se posvetujete s strokovnjaki, ki vam bodo z veseljem v pomoč pri pravi izbiri.

Energetsko varčne klimatske naprave

Če nameravate klimatsko napravo uporabljati tako za hlajenje kot ogrevanje, je dobro vedeti kakšno energetsko učinkovitost si želite. Energetsko učinkovitost naprave lahko preverite na energijski nalepki, ki se nahaja na klimatski napravi. Izberite A+++ ali A++.

Funkcije klimatske naprave

Klimatske naprave se razlikujejo v znamki, velikosti, dizajnu, barvi in različnih funkcijah, ki jih vsaka blagovna znamka ponuja. Pred nakupom se odločite ali si želite klimatsko napravo, ki bo imela napredne funkcije kot so pametno upravljanje s pametnim telefonom, napredno premikanje loput, samodejno čiščenje ali druge napredne funkcije.

Učinkovita uporaba klimatske naprave

Tukaj je nekaj preprostih nasvetov za prijetno in energetsko učinkovito okolje:

 • Ustvarite klimatizirana območja za boljšo regulacijo temperature.
 • Uporabite upravljanje v aplikaciji s pametnim telefonom, računalnikom ali tablico za nadzor na daljavo.
 • Nastavite optimalno temperaturo, ki ni v velikem temperaturnem razponu z zunanjo temperaturo. Idealna človeška temperatura je med 20 in 22 stopinj celzija.
 • Usmerite lopatice stenske naprave navzgor za boljši pretok zraka.
 • Uporabite funkcijo razvlaževanja v vlažnih dneh.
 • Redno vzdržujte in čistite filtre.
 • Kombinirajte delovanje klimatske naprave z ventilatorjem v najbolj vročih dneh.
 • V vročih dneh zatemnite okna da preprečite prekomerno segrevanje prostora in posledično zmanjšajte napor delovanja klimatske naprave.
 • Z rednim prezračevanjem in uporabo klimatske naprave zmanjšajte nihanja temperature.

Cover Image

Klimatske naprave in razvlaževanje

24. August 2023

Klimatske naprave so postale nepogrešljive v mnogih domovih, saj nam omogočajo udobno bivanje v različnih vremenskih pogojih. Poleg hlajenja ali ogrevanja zraka pa imajo klimatske naprave tudi pomembno vlogo pri vzdrževanju optimalne ravni vlage v prostoru. Razvlaževanje zraka je namreč ključnega pomena za ohranjanje zdravega bivalnega okolja in preprečevanje razvoja plesni ter drugih težav, povezanih z visoko vlažnostjo.

Pomen ustrezne ravni vlage v prostoru

Optimalna raven vlage je ključna za udobje in zdravje prebivalcev. Previsoka vlaga lahko povzroči kondenzacijo, ki spodbuja rast plesni, pršic in drugih mikroorganizmov, kar poslabša kakovost zraka in sproži alergijske reakcije. Klimatske naprave imajo vgrajene sisteme za razvlaževanje, ki zmanjšujejo vlažnost zraka in preprečujejo nastanek škodljivih organizmov.

Energijska učinkovitost klimatskih naprav in razvlaževanje

Zavedanje o okoljskih vplivih nas spodbuja k izbiri energijsko učinkovitih rešitev. Moderne klimatske naprave so zasnovane tako, da poleg hlajenja ali ogrevanja učinkovito obvladujejo tudi vlago. S tem se doseže udobno bivalno okolje z manjšo porabo energije. S pravilnim vzdrževanjem klimatskih naprav lahko še dodatno zmanjšamo njihov negativni vpliv na okolje.

Nasveti za uporabo klimatskih naprav in razvlaževanje

Da bi kar najbolje izkoristili prednosti klimatskih naprav pri razvlaževanju, je pomembno upoštevati nekaj preprostih nasvetov. Redno čiščenje filtrov bo zagotovilo optimalno delovanje naprave. Prav tako je priporočljivo prostor redno prezračevati, saj svež zrak prispeva k uravnavanju vlage. S skrbno izbiro temperature in nastavitev ustrezne ravni vlage boste dosegli najboljše rezultate.

Povzemimo

Klimatske naprave niso le naprave za hlajenje ali ogrevanje, temveč igrajo ključno vlogo tudi pri vzdrževanju primerne ravni vlažnosti v prostoru. S pravilno izbiro, uporabo in vzdrževanjem klimatskih naprav lahko ustvarimo udobno in zdravo bivalno okolje, hkrati pa prispevamo k varovanju okolja.


Cover Image

Klimatske naprave za vaš dom v spletni trgovini Pravaklima

13. July 2023

Klimatske naprave so nepogrešljiv del opreme vsakega doma, ki želi zagotoviti prijetno in zdravo bivalno klimo. S klimatskimi napravami lahko učinkovito ohladite ali ogrejete svoje prostore, uravnavate vlažnost zraka in izboljšate kakovost zraka s filtriranjem prahu, cvetnega prahu, bakterij in virusov. Poleg tega so klimatske naprave tudi energetsko varčne, saj porabijo manj električne energije kot drugi načini hlajenja ali ogrevanja.

Prava ponudba

Če iščete kakovostno in ugodno klimatsko napravo za svoj dom, potem je pravaklima.si pravi naslov za vas. Na pravaklima.si lahko izbirate med široko ponudbo klimatskih naprav priznanih blagovnih znamk, kot so Mitsubishi Electric, LG, Daikin, Samsung in druge. Na pravaklima.si lahko najdete klimatske naprave različnih vrst, dimenzij in moči, ki ustrezajo vašim potrebam in željam. Lahko izberete med različnimi klimatskimi napravami za vaš dom, pisarno ali drug objekt. Ponudba pa zajema tudi toplotne črpalke, IR panele, sušilce rok in druge naprave za udobje v vašem prostoru.

Svetovanje, dostava in montaža

Na pravaklima.si vam nudijo tudi strokovno svetovanje, brezplačno dostavo in kakovostno montažo. Na pravaklima.si lahko plačate z različnimi načini, tudi z obročnim plačilom preko storitve Leanpay. Poleg tega vam zagotavljajo tudi garancijo na delovanje klimatske naprave.

Ne zamudite priložnosti za nakup klimatske naprave po najboljši ceni in z najboljšo storitvijo na pravaklima.si! Obiščite spletno trgovino in si oglejte ponudbo klimatskih naprav, ki bodo poskrbele za vaše udobje in zdravje. Na pravaklima.si vas čaka vse za vašo pravo klimo!


Cover Image

Kako izbrati najboljšo klimatsko napravo za vaše potrebe?

12. June 2023

Želite kakovostno klimatsko napravo, ki bo učinkovita, a ne bo preveč posegla v vaš proračun?

Kaj je potrebno vedeti pred nakupom klimatske naprave?

Preden se odločite, morate vedeti, kakšno klimatsko napravo želite, kje jo boste namestili, kako velik prostor nameravate ohladiti in koliko ste pripravljeni za to odšteti.

Pomembni Faktorji

Vrsta Filtra

 1. Aktivni filter: Odstranjuje prašne delce, vonjave in dim.
 2. Elektrostatičen filter: Skupaj z aktivnim filtrom učinkovito odstranjuje drobne delce in alergene, kot je cvetni prah.
 3. Ionizator: Idealno za ljudi z občutljivim dihalnim sistemom ali bolnike.

Zunanja Hrupnost

Če živite v strnjenih naseljih, je hrupnost lahko moteč faktor. Preglejte specifikacije naprave za glasnost pred nakupom.

Energetska Učinkovitost

Zlasti če boste klimo veliko uporabljali, je energetska učinkovitost ključna. Kupite napravo z A++ ali A+++

Hlajenje in Ogrevanje

Klimatske naprave so večnamenske. Lahko jih uporabite za hlajenje v vročih mesecih in za ogrevanje v prehodnih obdobjih.

Namestitev v Različnih Prostorih

V večjih objektih boste potrebovali več naprav. Pri izbiri preverite tudi, kako tiho delujejo, zlasti če nameravate napravo namestiti v spalnici ali v prostoru, kjer je zaželena tišina.

Pet zlatih pravil pri uporabi klimatske naprave

1. Nastavitev temperature

Ohranite temperaturno razliko do 5°C med zunanjo in notranjo temperaturo. Večje razlike lahko škodujejo vašemu zdravju in povečajo stroške elektrike.

2. Namestitev naprave

Najbolje je, da zunanjo napravo namestite na senčno mesto na severni del objekta.

3. Čiščenje

Redno čiščenje filtra je ključno za zdravje. Neočiščeni filtri lahko postanejo gojišče za bakterije.

4. Izpostavljanje hladnemu zraku

Bodite previdni pri uporabi klime, če imate doma majhne otroke, starejše osebe ali bolnike.

5. Hitro ohlajevanje

Namesto hitrega ohlajevanja prostorov uporabite sobne termostate za programiranje temperature.

Zaključek

Za podrobnejše informacije o klimatskih napravah obiščite našo spletno trgovino PRAVAKLIMA.SI, kjer vam ponujamo kakovostne naprave za hlajenje, ogrevanje in prezračevanje.

S pravim znanjem in malo raziskave lahko najdete klimatsko napravo, ki vam bo zagotovila udobje v vseh letnih časih.


Klima

Klimatska naprava je nepogrešljiv del sodobnega življenja. Spoznajte tehnologijo in prednosti ter mnogo nasvetov.
Partnerji
Svežina bivanja
IR paneli
Toplotne črpalke
Objava.si
Izdelava spletnih strani