Cover Image

Vzdrževanje klimatske naprave (8 nasvetov)

3. October 2022

Vzdrževanje klimatske naprave v vašem domu je nuja – zlasti pred poletno sezono, ko se temperature dvignejo. Vse lepo in prav, dokler ne gre kaj narobe, ker je bil sistem slabo vzdrževan, star ali preprosto izčrpan. Če klimatsko napravo uporabljate 24 ur na dan, 7 dni v tednu, se bodo prej ali slej začele pojavljati težave, tudi če ste kupili najdražjo napravo, ki je na voljo na trgu.

Zato je redno vzdrževanje zelo pomembno. Prepričati se morate, da vaša enota deluje brezhibno, da se izognete kakršnim koli (večjim) težavam in plačevanju visokih računov za elektriko v prihodnosti. Če nimate časa, da bi sami preverili svoje enote oz. bi sami poskrbeli za vzdrževanje, preprosto najemite zaupanja vrednega strokovnjaka, ki bo poskrbel za vzdrževanje namesto vas.

Tukaj je pomemben seznam preprostih nasvetov, ki bi jih morali redno početi, za vzdrževanje svojo svoje klimatske naprave:

  1. Pred vsakim pregledom ali vzdrževalnim čiščenjem vedno izklopite svojo klimatsko napravo. Vedno poskrbite za vašo lastno varnost in tudi za zaščito vaše notranje in zunanje enote.
  2. Preverite svoj filter. Ta ključen del klima naprave je treba zamenjati letno oz. odvisno od vašega modela naprave. Nekatere lahko očistite z namenskim čistilnim sredstvom, vendar je bolje, da kupite tiste za enkratno uporabo. Ne pozabite označiti svojega koledarja, da boste čiščenje izvedli redno in vsaj 1x na letn. To vam bo zagotovilo, da boste še naprej uživali v čistem zraku in v prijetno hladni temperaturi, ko boste to želeli.
  3. Ne vrtite termostata. Glede na vašo klimatsko napravo se morate izogibati nenehnemu obračanju ali spreminjanju ravni temperature. Pustite ga pri stalni nastavitvi temperature, ki vam ustreza (cca. 22 stopinj).
  4. Pokličite strokovnjaka, da vam pravilno očisti klimatsko napravo. Prav tako ne pozabite na redni servis in vzdrževanje.
  5. Očistite zunanje tuljave. Prepričajte se, da ste jih temeljito očistili, da bo vaša zunanja enota klima naprave lahko pravilno delovala, kot da je nova. Umazanija in drugi ostanki (prah, listje, itd.) se lahko naberejo v zunanji enoti in ceveh, kar lahko vpliva na pravilno delovanje.
  6. Preverite napeljavo in vtičnico, v katero je priključena vaša klimatska naprava. Mogoče se glavni napajalni kabel lušči, od sonca in ostalih vremenskih vplivov. Včasih so nestabilni pogoji napajanja glavni vzrok za okvarjene enote.
  7. Preden klimo po vzdrževanju znova priključite, se prepričajte, da je vse pravilno očiščeno in suho. Klimatsko napravo morate vrniti na prvotno mesto, preden se odločite, da jo priključite in preverite, ali še deluje.
  8. Opazujte svojo klimatsko napravo – poskrbite, da še vedno vzdržuje nizko temperaturo. Lahko poskusite odstraniti filter, odvisno od zasnove klimatske enote, ki jo imate, in preverite, ali se po nekaj minutah delovanja nabira led? Ali pa preverite, ali se v vaši klimi začne pojavljati vlaga.

Če nimate izkušenj vedno raje pokličite strokovnjaka, da vam bo pomagal preveriti in ugotoviti, v čem je težava z vašo klimatsko napravo.

To je samo nekaj preprostih korakov, ki vas vodijo k osnovnemu vzdrževanju vaše klimatske enote, da zagotovite pravilno delovanje.

Klima

Klimatska naprava je nepogrešljiv del sodobnega življenja. Spoznajte tehnologijo in prednosti ter mnogo nasvetov.
Partnerji
Svežina bivanja
IR paneli
Toplotne črpalke
Objava.si
Izdelava spletnih strani