Cover Image

Zamenjava klimatske naprave?

14. April 2022

Eden od razlogov, zakaj nekateri lastniki stanovanj ne želijo novega klimatskega sistema, je naložba, ki jo morda zahteva. Kot rečeno, bi vam lahko klimatska naprava dolgoročno dejansko prihranila denar. Če vas zanima, kako, berite naprej.

Zamenjava klimatskih sistemov, starejših od deset let

Ni treba posebej poudarjati, da klimatske naprave v določeni starosti postanejo manj učinkovite. Nove tehnologije se nenehno pojavljajo, zaradi česar so novejši modeli energetsko učinkovitejši in odkrito boljši pri svoji primarni funkciji -  hlajenju vašega doma. Če imate klimatsko napravo, ki je starejša od deset let, vam svetujemo, da se posvetujete s strokovnjakom za klimatsko napravo, da oceni, koliko bi lahko prihranili z novim sistemom.

Presenetilo vas bo, da lahko z novo klimatsko napravo prihranite toliko, da se investicija poplača že v naslednjih nekaj let!

Pogosta popravila

To je eden najjasnejših znakov, da je čas za novo klimatsko napravo. Če morate redno klicati svojega serviserja – vaša klimatska naprava pa je relativno stara – je čas za nadgradnjo.

Neučinkovito delovanje

Če je vaša klimatska naprava nekoliko starejša, je možno, da je postala neučinkovita pri hlajenju vašega doma ali podjetja. To lahko povzroči, da so nekateri prostori pretopli, drugi pa prehladni.

Kako boste z vgradnjo nove klimatske naprave prihranili denar?

Kot smo že omenili v uvodu, je lahko naložba v novo klimatsko napravo in strošek namestitve dovolj, da mnoge lastnike domov in podjetij odvrne od nakupa njihovega novega sistema. Vendar pa bo namestitev vašega novega sistema prihranila denar.

Nižji računi za elektriko – Če vaša klimatska naprava ni dovolj učinkovita, mora za hlajenje vašega doma ali podjetja porabiti precejšnjo količino energije. Posledično bi to lahko povzročilo višje račune za elektriko. Zato boste z vgradnjo novejšega in energetsko učinkovitejšega sistema sčasoma prihranili veliko denarja.

Boljši nadzor termostata – Če imate manj učinkovit klimatski sistem, ni nenavadno, da temperaturo/termostat ves čas nižate. Še enkrat, to lahko povzroči, da vaš sistem dela močneje in porabi več energije, kot bi v resnici moral.

Čeprav je boljši nadzor termostata povezan z nižjimi računi za energijo, je ta ugodnost tudi stvar priročnosti. Z novejšimi sistemi se vam ni treba toliko ukvarjati s termostatom!

Izogibajte se dragim popravilom – Ker se starejši sistemi pogosteje pokvarijo kot novejše naprave, se lahko stroškom popravila izognete z namestitvijo novega sistema. Medtem ko en sam obisk serviserja ne pomeni nujno veliko denarja, postane težava, ko morate poklicati serviserja večkrat na leto. Če preštejete vse tiste stroške popravila in morebitne nadomestne dele, ki so bili potrebni za popravilo vašega sistema, boste hitro ugotovili, da bi lahko zlahka namestili novo klimatsko napravo, ter tako prihranili!


Klima

Klimatska naprava je nepogrešljiv del sodobnega življenja. Spoznajte tehnologijo in prednosti ter mnogo nasvetov.
Partnerji
Svežina bivanja
IR paneli
Toplotne črpalke
Objava.si
Izdelava spletnih strani