Cover Image

Kakšne so prednosti prenosnih klimatskih naprav?

10. July 2024

Ključna prednost monoblok prenosne klimatske naprave je v tem, da ni potrebno prebijati odprtine v zidu. To je zlasti pomembno za tiste, ki živijo v stavbah, kjer montaža zunanje enote na fasado ni dovoljena, kot so stavbe pod spomeniškim varstvom ali najemniška stanovanja.

V nadaljevanju bomo pregledali štiri prednosti prenosne klimatske naprave, ki jih pogosto omenjajo proizvajalci in prodajalci. Mobilnost in enostavna namestitev sta ključni prednosti, ki ju pričakujemo. Vendar pa je pomembno razumeti tudi omejitve teh prednosti, da dobimo realistično sliko.

Enostaven nakup

Prenosne klimatske naprave je mogoče enostavno naročiti preko spletnih trgovin ali kupiti v trgovinah z električnimi aparati. Pri nakupu je treba upoštevati, da so prenosne klimatske naprave relativno težke, med 25 in 35 kg, in precej velike. Če ste starejši ali živite v stavbi brez dvigala, morda potrebujete pomoč pri transportu ali pa boste morali plačati za dostavo do vrat.

Enostavna postavitev

Monoblok prenosne klimatske naprave ponujajo enostavno rešitev za hlajenje prostora, saj so vse potrebne komponente združene v eni sami enoti, ki jo lahko enostavno postavimo v želeni prostor. Pred nakupom prenosne klimatske naprave je treba preveriti, ali ima soba, v katero jo želite postaviti, dovolj prostora. Klimatska naprava potrebuje vsaj 30 cm prostora na vsaki strani za ustrezno prezračevanje. Pomembno je tudi razmisliti o smeri, v katero je naprava obrnjena, saj direktno izpostavljanje hladnemu zraku ni vedno priporočljivo iz zdravstvenih razlogov. V stanovanju z majhnimi otroki je treba zagotoviti, da naprava ni dostopna, da se prepreči morebitne nezgode. Priporočen minimalni prostor za postavitev prenosne klimatske naprave je približno 1 kvadratni meter. To zagotavlja zadostno prezračevanje in optimalno delovanje klimatske naprave.

Mobilnost prenosne klimatske naprave

Prenosne klimatske naprave so zasnovane za enostavno premikanje iz enega prostora v drugega, kar omogoča prilagodljivo hlajenje glede na potrebe. Po koncu sezone hlajenja jih je mogoče enostavno odstraniti iz prostora. Če želite uporabljati eno napravo za hlajenje več prostorov, jo boste morali redno premikati po stanovanju. Pri tem je pomembno upoštevati ne le njeno težo in velikost, ampak tudi dejstvo, da se lahko premikanje po preprogi izkaže za težavnejše. Pred nakupom je smiselno razmisliti tudi o tem, kam boste shranili napravo po koncu sezone hlajenja. V majhnih prostorih, kjer je vsak centimeter dragocen, premikanje in shranjevanje lahko predstavlja izziv.

Namestitev brez prebijanja zidu

Prenosne klimatske naprave ponujajo prednost namestitve brez potrebe po prebijanju zidu. Postopek je preprost, saj zahteva le odprtje okna, namestitev teleskopske cevi za izpušni zrak v okno ter vklop naprave. Da bi prenosna klimatska naprava delovala učinkovito, je ključno preprečiti vdor toplega zraka skozi odprto okno in vračanje izpušnega toplega zraka nazaj v prostor. Priporočljivo je uporabiti okensko odprtino za prenosne klimatske naprave. Pri tem je priporočljivo tudi spustiti zunanje rolete ali zapreti žaluzije, odvisno od razpoložljivih elementov v vašem stanovanju.

Prenosne klimatske naprave so primerne za stavbe, v katerih ni dovoljena namestitev zunanje enote split klimatskih naprav kot so stavbe pod spomeniškim varstvom ali najemniška stanovanja. Prav tako so primerne za situacije, ko potrebujete le občasno hlajenje prostorov in ne želite vlagati v split klimatsko napravo. Vendar pa so v primerjavi s split klimatskimi napravami manj energetsko učinkovite. Pred nakupom prenosne klimatske naprave je pomembno preveriti vaše potrebe po hlajenju, ali je prenosna klimatska naprava ustrezna rešitev za vas ter ali obstajajo alternativni načini za znižanje temperature v prostorih, kot je na primer namestitev zunanjih rolet.

Klima

Klimatska naprava je nepogrešljiv del sodobnega življenja. Spoznajte tehnologijo in prednosti ter mnogo nasvetov.
Partnerji
Svežina bivanja
IR paneli
Toplotne črpalke
Objava.si
Izdelava spletnih strani